top of page

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ

(Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

(Tebliğ No: 2018-32/52)

16.11.2018 tarih ve 30597 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/52) ile “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” düzenlenmiştir.

Bilindiği üzere, 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 13.09.2018 tarihinden itibaren Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım-satım, kiralama (finansal kiralamalar dahil), leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacağı, mevcut sözleşmelerin 30 gün içerisinde Türk Lirasına çevrileceği belirtilmiştir. Ayrıca kararın uygulamasına ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 06 Ekim 2018 tarih ve “TEBLİĞ NO: 2018-32/51” sayılı tebliğ ile Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yaptıkları sözleşmelerde sözleşme bedelinin döviz veya dövize endeksli olarak belirleyebilecekleri / belirleyemeyecekleri sözleşme türleri belirlenmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 16 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan “TEBLİĞ NO: 2018-32/52” ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 8 inci maddesi yeniden değiştirilmiştir.

06 Ekim 2018 tarihli Tebliğden farklı olarak, 16 Kasım 2018 tarihli Tebliğde yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.


  • Maddenin 1. ve 2. Fıkrasında yer alan “serbest bölgeler dahil” ibaresi çıkarılmıştır. Böylece, serbest bölgelerde konusu gayrimenkul kiralama veya satışı olan sözleşmeler dövizli olarak yapılabilecektir.

  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin alıcı veya kiracı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür.

  • Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinin işletilmesi amacıyla kiralanmasıyla ilgili gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür.

  • Gümrüksüz satış mağazalarının kiralanmasına ilişkin gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür.

  • Gemi adamlarının taraf oldukları iş sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli düzenlenebilecektir.

  • Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; Türkiye’de başlayıp yurtdışında sonlanan, yurtdışında başlayıp Türkiye’de sonlanan veya yurt dışında başlayıp yurtdışında sonlanan hizmet sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli düzenlenebilecektir.

  • 06 Ekim 2018 tarihli Tebliğde bulunan “iş makinaları dahil” ibaresi 16 Kasım 2018 tarihli Tebliğde yer almamaktadır. Böylece, konusu iş makinalarının kiralanması veya satışı olan sözleşmeler döviz cinsinden veya dövize endeksli düzenlenebilecektir.

  • Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; döviz cinsinden maliyet içeren eser sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.

  • 32 sayılı Kararın Geçici 8 inci maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve dolaşıma girmiş bulunan bu kapsamdaki kıymetli evraklar anılan geçici madde hükmünden istisnadır.

  • Taşımacılık faaliyetlerine ilişkin hizmet sözleşmelerinde akaryakıt fiyatlarına endeksleme yapılması mümkündür.

  • 13 Eylül 2018 tarihinden önce akdedilen, menkul ve gayrimenkullere ilişkin finansal kiralama sözleşmeleri, anılan geçici madde hükmünden istisnadır. Buna göre, 32 sayılı Kararın geçici 8’inci maddesinde düzenlenen 30 günlük geçiş süresine ilişkin düzenleme, menkul ve gayrimenkullere ilişkin finansal kiralama sözleşmelerinde uygulanmayacaktır.

Sözü edilen “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” e ilişkin 2018-32/52 sayılı Tebliğin tam metni aşağıdaki linkte yer almaktadır.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
bottom of page