top of page

Sinan Tarhan 'dan bir yazı daha sizlerle. Başarılı kariyer 'lerin ortak özellikleri !


Bu yazımda, sizlere iş hayatında veya kariyer gelişiminde belirli bir başarıyı yakalamış, yönetici gözlemlemelerimi aktarmaya ve ortak noktalarına değinerek sizleri tatlı bir uykudan uyandırma gayreti göstereceğim. Umuyorum ki, metnin sonunda ufuktaki ışığı sizde göreceksiniz.


Sinan TARHAN

Öncelikle, belirtmek isterim ki, başarıyı yakalayanlar "özel insanlar" değiller. Başarılı bir kariyer ve iş hayatı için içimizde barındırdığımız ve genellikle farkında olmadığımız değerleri tespit etmek gerekir. Diğer bir ifadeyle, sadece gerçek potansiyelimizin ne kadar yüksek olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Başarının en büyük sırrı da tam olarak burada yatıyor. Yani bünyemizde barındırdığımız değerleri görüp ortaya koymaktadır.

Başarılı insanların ortak özelliklerine gelecek olursak, Lolly Daskal ‘ın INC.com ‘da yayınlanan incelemesine kulak verelim.

Lolly Daskal ‘ın, tespitini yaptığı özelliklerin kaçına sahibiz yada hepsine sahip miyiz. Birlikte bu özellikleri inceleyip tek tek değerlendirelim.

Değerlendirme yaparken de tüm bu özelliklerle bütünleşmeye çalışalım. Bütünleşmeye çalışırken de aslında göreceksiniz ki bünyemizde az da olsa bu özellikler var ve tek yapmanız gerek şey kendinize güvenip bu özellikleri gün yüzüne çıkarmak olacaktır.

Lolly Daskal ‘a göre bu özellikler;

  • Sürüş becerisi,

  • Kendi kendine yeterlilik,

  • İrade,

  • Sabır,

  • Doğruluk,

  • Tutku,

  • Bağlantı,

  • İyimserlik,

  • Kendine güven,

  • İletişim,

Şimdi gelin bu özellikleri birlikte ele alıp, tek tek irdeleyelim.

  • Sürüş becerisi;

İşinizi severek yapmalı ve her zamankinden daha fazla istemelisiniz ve yaptığınız işin çözüme kavuştuğundan emin olmalısınız. Yaptığımız işin, çözüme kavuştuğunu gördüğümüz vakit, kendimizle gurur duyarız. Böylelikle, hem sorumluluk alma isteğimiz artar, hem de gelişime ve değişime her daim açık kalırız. Kendimize bir yol haritası çizmeliyiz ve bu haritaya göre de SÜRÜÇ BECERİSİ ‘ni artırmalı ve kendimizi doğru bir harita eşliğinde ve sürüş becerisi ile doğru yönlendirmeliyiz.

Eğer bir yol haritamız yok ise ve sürüş becerimizi ölçmediysek, şimdiden yaptığınız işleri kontrol ederek, kendinizi onurlandırmaya başlayın derim.

Yol haritası ve sürüş becerisi unutmayalım! Bunlar cepte ise, yola devam edelim ve bu yolda neler yapmalıyız, bunlara bakalım.

  • Kendi kendine yeterlilik,

Eğer sorumluluk almaya başladıysak, kendimizi biliyoruz demektir. Bir yol haritamız var ve sürüş becerimiz de gayet iyi seviyelere geldi demektir. Sorumluluk almaktan kaçmıyor, bir takım sorumlulukları yüklenip yola devam ediyoruz demektir. Alınması zor ve güç olan kararları ansızın alıp uygulamaya geçiyoruzdur. Tam bu nokta da KENDİ KENDİNE YETERLİLİK özelliğimiz gün yüzüne çıkıyor.

Şimdi bazılarımız, evet bende bu özellikte var diyor. Duyabiliyorum! Sorumluluk ve kendi kendine yeterliliği unutmayalım!

Bu da cepte mi? Hadi yola devam…

  • İrade,

Eğer istersek, olur; yapabiliriz. İradeli olmalıyız, kararsız kalmamalıyız, işleri ağırdan almak yerine, yaptığımız işi destelemeli ve iş şevkimizi arttırmalıyız. Çizdiğimiz yol haritasında, yarı yoldan geri dönmeyi asla düşünmemeliyiz.

Lolly Daskal ‘ın da dediği gibi; Dünyanın en başarılı insanları amaçlarına odaklı halde kalmıştır, gayretlerinde devamlılık söz konusu olmuştur.

İrade sahibi miyiz? Efendim, duyamadım! Sahibiz, sahibiz! hadi yola devam dönmek yok, asla düşünmeyin.

  • Sabır,

Sabır, sabır, sabır! Bana göre en iyi ve en önemli özellik sabırdır. Sabırlı olmak istiyoruz, fakat her zaman karşımıza çıkan hatalar ve birtakım engeller bizi yıldırıyor, değil mi? Burada önemli olan hataları ve birtakım engelleri “kişiselleştirmeden” yola profesyonel bir şekilde devam edebilmektir.

Sabırlı mıyız? Cevap istemiyorum. Sabırlı olacağız, sabır olmazsa olmazımızdır.

Hadi harita üzerinde yola devam edelim.

  • Doğruluk,

Eğer buraya kadar geldiysek, geldik değil mi? Efendim! He, tamam o zaman. Doğruluk, olmazsa olmazlardan birisidir. Kim der ki benim içimde doğruluk yok! Her bir birey doğruluk sahiptir. Önemli olan bunu tam anlamıyla kullanmaktır. Yani, zaten sahip olduğumuz doğruluğu muhakkak geliştirmeliyiz. Öncelikle yaptığımız işe ve kendimize saygı duyacağız, sonra dürüst olacağız ve bunu çevremizle birlikte bir prensip, bir alışkanlık haline getireceğiz. “DOĞRULUK”, karakterimizi yaratacak ve kimliğimizi açıklayacaktır.

Tutkuyla, şevkle yola devam diyoruz.

  • Tutku,

Hırstan uzak duruyoruz. Hırs bize başarı getirir gibi gözükürken, sinsice beraberinde sürekliliği olmayan başarıyı getirecektir. Farkına vardığımızda artık çok geç olacaktır. Geçmiş olsun! Bu nedenle, hırsımızı bir kenara atıp yine herkesin sahip olduğu TUTKU ‘yu canlandıracağız. Diğer bir ifadeyle, işimizi hiçbir zaman hırs ile yapmayıp, tutku ile yapacağız. Çünkü başarılı olmak istiyorsak, gelip geçici olmak yerine, sürekli olmak istiyorsak, işte bunun da tam yolu tutkulu olmaktan geçiyor.

Lolly Daskal demiştir ki; Hayat %10 deneyimlediklerinizden, %90 bu deneyimlere nasıl karşılık verdiğinizden ibarettir.

Unutmayın! Gerçek ve devamlı başarının sırrı TUTKULU olmaktır.

  • Bağlantı,

Hani o yola çıktığımız harita vardı ya, işte o haritaya göre yolda ilerlerken, direkt olarak hedefe odaklanmak yerine, arada yol üzerinde molalar verelim. Hem de o mola vereceğimiz yerlerde, farklı yöresel lezzetler tadacaksınız. Bu lezzetlerden mahrum kalmak yerine, bu deneyimleri yaşayalım.

Yani bu yolda diğer yönetici ve liderle de BAĞLANTI ‘lı olalım. Kuracağımız bağlantılar, bu yolculuğu daha keyifli hale getirecek ve bizi daha ileriye taşıyacaktır.

Bu arada, Karayollarının çalışmalarına dikkat! :)

  • İyimserlik,

Bu kadar yolu geldiyseniz zaten iyimsersinizdir. Lakin, sadece bünyemizde barındırdığımız, kör bir özellikte olabilir. Eğer durum buysa, bu noktadan sonra İYİMSER olmak zorundasınız.

Kariyerinizin, işlerinizin ve geleceğinizin iyi olacağına inanmalısınız. İnancınızı yitirdiğimiz vakit, iyimserliğinizi yitirmişsinizdir. Bu özelliklerden mahrum olmanız demek, sorumluluk almaktan kaçınan ve geleceğe daha iyi bir adım atmaktan çekinen, biri olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle İYİMSER olmanız gereklidir.

Şayet, iyimser olamıyorsanız! Tavsiyelerim; her zaman bardağın dolu kısmını gören, insanların etrafınızda olması çok güzel ve hoş olsa da, doğal olarak bardağın dolu kısmını göremeyenler için de iyi şeyler söyleyebiliriz, iyimserlik öğrenilebilinen ve geliştirilebilinen bir tutumdur. Her şeyden önce negatif ortamlardan kaçınmalıyız. Güçlü yanlarımızı bilip ve kendimizi ödüllendirmeliyiz. Potansiyelimizin zirvesine ulaşmak için, yapabildiğimiz en iyi işe odaklanalım ve her yükün altına tek başımıza girmemeye çalışalım. Bazı durumlarda, sorumluluğu devredebilme yi öğrenelim.

Motivasyonumuzu ve içimizdeki ateşi, zihnimizi besleyecek olan kaynaklar ile daima canlı tutalım.

  • Kedine güven,

Kendinize güvenin. İşte bu kadar basit! Kendisine güvenenin, özgüveni vardır. Özgüven, insanın kendisi hakkında olumlu ama gerçekçi tutumda olmasıdır. Özgüvenli insanlar, bazı beklentileri gerçekleşmese bile, kendilerini kabul etmeyi ve olumlu düşünmeyi sürdürürler. Özgüven düşüklüğü olan kişilerin ise, kendilerine ilişkin duyguları başkalarına ve onlardan alacakları onaya bağlıdır.

  • İletişim,

Beşeri ilişkilerimizi iyi tutmalı, iletişim kurmaya çalışmalı ve etrafımızdaki iletişimcilere dikkatimizi vermeliyiz. Öncelikle dinlemeyi öğrenmeliyiz. İletişimciyi kabul etmemiz, önce iyi bir dinleyici olmamız ve iletişimciyi güvenilir ve saygın bir şekilde takip ettiğimizde duyacağımız en önemli şey, söylenmemiş olanı duymak olacaktır.

Kimse sıradan olmayı planlamaz ve sıradanlık, plan yapmadığınızda ortaya çıkar. Eğer başarılı olmak istiyorsak,bsizi başarılı yapacak olan özellikleri keşfedelim, planlayalım ve her günümüzü bu niteliklerle yaşayalım.


başarılı insan

Değişime açık olun! Çok kişiyle konuşun, az kişiyle tartışın, tek başınıza karar verin! Mütevazi ve harika olun! Cesur ve kararlı olun! Sadık ve korkusuz olun!

Bu, sizsiniz ve aslında her zaman sizdiniz.

Saygı ve sevgilerimle,

Sinan TARHAN

15.09.2018

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
bottom of page